Maandelijks archief: februari 2020

Het jaar 1984: Mijn eerste ‘smart’-watch…

Het was 1984. Het Seiko-horloge model UC-2000, en daarbij de UC-2200 terminal met toetsenbord, thermal printer en ROM-pack.

Anno 2020 zijn er vele mensen die met een smartwatch rondlopen. Het woord ‘smartwatch’ doet me denken aan dat intrigerende horloge begin tachtiger jaren dat ik graag als gadget wilde hebben. Het was uit de Seiko-serie, een programmeerbaar horloge op basis van Microsoft-software. Het eerste werd in 1983 geïntroduceerd, en opvolger UC-2000/2200 in 1984. Als early adopter was ik er als de kippen bij. Gekocht in – gek genoeg – een juwelierswinkel, aan de Lange Poten in Den Haag, als ik me goed herinner. Inmiddels dus 36 jaar geleden! Dat stuk elektronica heb ik al lang niet meer, maar goede herinneringen borrelen op.

Op internet is allerlei informatie over die vroege ‘smartwatches’ te vinden. Wikipedia zegt onder meer het volgende: ,,The first digital watch, which debuted in 1972, was the Pulsar manufactured by Hamilton Watch Company. “Pulsar” became a brand name which would later be acquired by Seiko in 1978. In 1982, a Pulsar watch (NL C01) was released which could store 24 digits, making it most likely the first watch with user-programmable memory, or “memorybank” watch.”

En dan komt mijn horloge: With the introduction of personal computers in the 1980s, Seiko began to develop computers in the form of watches. The Data 2000 watch (1983) came with an external keyboard for data-entry. Data was synced from the keyboard to the watch via electro-magnetic coupling (wireless docking). The name comes from its ability to store 2000 characters.

Een andere bron op internet meldt: Before smartwatches, there was the Seiko UC-2000 wrist computer. This wearable computer may look advanced, but it was only capable of storing 2K of data, telling the time, and performing calculator functions. The gadget made its debut in 1984, and retailed for $300 ($689.04 in today’s dollars).

UC-2000 owners could purchase the UC-2200, an advanced keyboard that included a spool-fed printer, 4K of RAM and a 26K of ROM via a plug-in Application ROM pack (Microsoft Basic) – other ROM packs had games or an English to Japanese translation app.

https://gtello.pagesperso-orange.fr/seiko_e.htm

Mooie foto’s maken

Fotografie is een deel van mijn leven. Dat begon al vroeg toen ik van mijn ouders een Minolta Autopak voor mijn verjaardag kreeg. Misschien was het 1965? En tijdens mijn werk als journalist sinds 1978 ging ik in binnen- en buitenland altijd op pad met een camera – jaja, ook de gerenommeerde Hasselblad – en heb ik in die drie decennia tijd vele duizenden foto’s gemaakt. In de ‘zwart-wit tijd’ ontwikkelde ik op de redactie de foto’s in onze doka zelf, en drukte ze ook zelf af.

Een heel stel analoge camera’s verder schafte ik zo rond het jaar 2000 een Panasonic Lumix DMC-LX3 aan met – jawel – een schitterende Leica-lens. Daarmee heb ik ook vele duizenden foto’s gemaakt, maar zo langzamerhand kroop toch het gemak van de smartphone-camera op. Via de Google Nexus One-smartphone in 2010 en daarna twee generaties Windows-phones kwam eind 2019 de nieuwe iPhone 11Pro in mijn bezit. Op zakformaat een geweldige camera, en meer…

Die heeft maar liefst drie 12-megapixelcamera’s. Het toestel is uitgerust met een groothoeklens en telelens – maar daarnaast beschikt hij ook over een ultragroothoeklens. Daarmee kruipt de iPhone nóg dichter in de buurt van de spiegelreflexcamera, zoals Koen van Ekeren in zijn iCreatemagazine.nl-blog beschrijft. Inmiddels heb ik me eind maart 2020 aangemeld bij de iPhone Photography School voor een online cursus.

Mijn nieuwe speeltje…

Van Ekeren geeft vijf belangrijke voordelen van zo’n extra lens:

1. Verschillende perspectieven

Soms leg je iets van heel dichtbij vast en een andere keer fotografeer je juist een uitgestrekt landschap. Bij een spiegelreflexcamera kiezen professionele fotograferen hiervoor de beste lens uit – en dat kan ook bij de iPhone 11 Pro.

Bij het fotograferen met de iPhone 11 Pro hoef je echter geen fysieke lens te pakken, maar je gebruikt de Camera-app om tussen de lenzen te switchen. Standaard worden foto’s geschoten met de groothoeklens. Wil je een onderwerp dichterbij halen, dan selecteer je met één veeg in de Camera-app de telelens. Sta je voor een adembenemend berglandschap of ander spectaculair vergezicht, dan is de ultragroothoeklens je vriend.

2. Vier keer meer in beeld

De nieuwe lens is de ultragroothoeklens. Deze heeft een beeldhoek van 120°, waardoor je liefst vier keer meer van de omgeving vastlegt. Geen gedoe meer met panorama’s: één druk op de sluiterknop en je hebt het prachtige landschap of verbluffende kathedraal meteen mooi op de plaat. Daarnaast is het een uitkomst bij groepsfoto’s, want met de ultragroothoek valt niemand meer buiten beeld.

3. Inzoomen

Het goedkopere broertje van het vlaggenschip is de iPhone 11. Deze heeft ook een groothoek- en ultragroothoeklens, maar daar ontbreekt de telelens. Het grootste voordeel van de telelens is dat je 2x optisch kunt inzoomen. Dit wil zeggen dat je het beeld dichterbij haalt, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

4. Betere portretfoto’s

De nieuwe iPhone 11 Pro heeft ook een betere portretmodus dan zijn voorganger. Voorheen werkten de telelens en groothoeklens samen om de diepte vast te stellen. Met de ultragroothoeklens beschikt de camera over nog meer informatie, waardoor de nauwkeurigheid van de portretmodus verbetert. De bokeh (die onscherpte op de achtergrond) gaat er bijvoorbeeld op vooruit.

5. Nachtfoto’s

Hoe meer licht een camera verzamelt, hoe beter de foto. Met de drie lenzen kan de iPhone 11 Pro meer licht vangen, en vooral ’s avonds levert dit betere foto’s en video’s op. Bovendien heeft Apple een speciale Nachtmodus toegevoegd, die automatisch wordt geactiveerd als dit nodig is.

Maak je een foto, dan legt de camera in de Nachtmodus meerdere beelden vast. De A13 Bionic-chip voegt de scherpste delen samen en past het contrast aan, zodat alles in balans blijft en een natuurlijke uitstraling heeft. Het resultaat is een prachtige avondfoto met meer licht en minder ruis.

https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/drie-cameras-iphone-11-pro/